donderdag 3 maart 2011

Schilderijen van Hans Wolven

Op donderdag 10 maart toont Hans Wolven enkele van zijn schilderijen in Kunstcafé Querido.



Hans Wolven werd geboren in 1953 te Wageningen. Tijdens zijn lagere schooltijd viel het al op dat hij makkelijk om kon gaan met potlood en papier.

Diverse leerkrachten viel het al op dat hij oog had voor dingen die anderen niet zagen omdat het te gewoon was.

Tijdens zijn middelbare school periode begon het tekentalent zich daadwerkelijk te ontplooien. Hij werd zeer gewaardeerd door de docent tekenen. Samen met gevestigde kunstenaars trok hij richting Amsterdam. Naast het leren kennen van de grote stad, kwam hij ook in diverse musea ’s. Hier zag hij diverse stijlen. Zowel klassiek als modern. Zag de kunstwerken van de schilders uit de gouden eeuw, maar ook werk van Andy Warhol. Hij besloot om uit te vinden hoe de oude meesters zelf hun verf maakten. En hoe zij het geduld gebruikten als medemateriaal om tot het beoogde resultaat te komen.

De tekenles op de middelbare school werd, samen met de adviezen die hij van gevestigde kunstenaars kreeg, onbedoeld een voedingsbodem voor zijn latere werk. Het tekenen en het schilderen zou pas enkele jaren later helemaal tot zijn recht komen. Een directeur van een tekenschool, waar hij inmiddels enkele lessen volgde, viel het op dat hij toch wel eigenzinnige en bijzondere tekeningen maakte. Deze werd zo enthousiast dat hij aan Wolven vroeg om mee te doen aan een groepstentoonstelling in Ede. Een dorp net ten noorden van Wageningen. Tijdens de expositie werden er zelfs enkele van zijn werkstukken verkocht. Het teken en schilderstalent zou enkele jaren stil blijven liggen vanwege maatschappelijke ontwikkelingen. Doch de naam was bij enkele stadsgenoten blijven hangen. Er werd gevraagd of hij tekenles wilde geven. Dit heeft hij enkele jaren gedaan.

Een plaatselijk bekend kunstkenner vroeg hem in 1988 om mee te doen met een groepsexpositie. Tijdens deze manifestatie werden er werken van hem verkocht. Het zou hem stimuleren om verder te gaan met de kunst. Hij werd gevraagd om een solo expositie in te richten in de radio studio’s in Hilversum. Zijn thematiek was veranderd van natuur naar muziek. Klassieke muziek bracht hem op het idee om muziekinstrumenten te schilderen, dit in combinatie met zijn eigen fantasie. Hier werden zijn werken zeer gewaardeerd. Een deelname aan een groepsexpositie volgde in Hilversum in het zelfde jaar.

Zijn werken waren inmiddels ook in Amsterdam bekend. In een toenmalig bekend restaurant in de Beethovenstraat hing zijn werk prominent in beeld.De ontwikkeling in Amsterdam zou zich voortzetten met een solo expositie in muziekcentrum De Ijsbreker aan de Weesperzijde. Een van zijn werkstukken werd opgemerkt door een organisator van klassieke muziek, welke hem vroeg om een ontwerp te maken voor een belangrijk concert in Amsterdam.

Diverse exposities zouden volgen, doch hij zocht het wat dichter bij huis. In Galerie Zuid in Harskamp en Galerie 51 in Ede werden regelmatig exposities gehouden van zijn werk. In 1996 werd hij uitgenodigd door het International Art Contest in New York, een jaar later volgde een uitnodiging voor de Europese Kunstprijs in Oostende Belgie.In de volgende jaren volgden diverse tentoonstellingen in de regio. Zelfs de gemeente Ede gaf hem een opdracht om in het kader van en speciaal project een werkstuk te maken.

Solo exposities volgden in Apeldoorn, Doorwerth, Nijmegen, Harskamp, Wageningen. Onlangs was er een expositie van zijn werk te zien in Galerie-HK te Deventer. Hij doet regelmatig mee met kunstmanifestaties op het landgoed Everwijn in Renkum. Zijn naam is opgenomen in het boek ‘Schilders in Wageningen 1650-2004’ uitgegeven door uitgeverij Leida uit Wageningen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten